Onzindelijkheid is een van de meest voorkomende gedragsproblemen en voor eigenaren ook een van de vervelendste. Helaas worden hierdoor veel katten naar het asiel gebracht, terwijl het probleem vaak goed is op te lossen.


Dierenarts

Het grootste deel van de onzindelijke katten heeft last van een medisch probleem. De eerste stap bij onzindelijkheid is dus altijd de dierenarts! Ook wanneer de kat alleen sproeit of alleen buiten de bak plast en verder geen symptomen vertoont, is het belangrijk eerst naar de dierenarts te gaan; de afwezigheid van verdere symptomen betekent niet dat er geen medisch probleem is.


Kattenbak

De kattenbak is een andere vaak voorkomende boosdoener bij onzindelijkheid. Een punt waar het regelmatig mis gaat is het aantal kattenbakken in huis. Katten plassen graag op een andere plek dan waar ze poepen. Voor één kat zijn er dus al twee kattenbakken nodig en voor iedere extra kat is ook een bak extra nodig; het aantal bakken is dus het aantal katten +1. Verder is het belangrijk dat de bakken niet naast elkaar staan, want dan ziet de kat dit alsnog als één grote bak.

Wanneer het aantal bakken en de verspreiding door het huis op orde is, is het belangrijk kritisch naar de bakken zelf te kijken. Een goede kattenbak voldoet aan de volgende punten:
 • Schoon

Dit betekent minimaal één keer per dag uitscheppen en één keer per week volledig schoonmaken. Hierbij is alleen heet water in principe al voldoende.


 • Groot genoeg

De bak moet groot genoeg zijn zodat de kat zijn natuurlijke uitscheidingsgedrag kan vertonen, denk hierbij aan ronddraaien, graven e.d. In de praktijk betekent dit een bak van minimaal 1,5x de lengte van de kat.


 • Geen klepje

De meeste katten houden niet van een klepje, dus haal deze eruit. Vaak vinden katten het ook prettig als de kap er helemaal af is, dus hiermee kunt u experimenteren.


 • Goed grit

Katten houden van fijn, klontvormend grit zonder geur. Klontvormend grit zorgt ervoor dat het schoonhouden van de bak een stuk makkelijker is (en bovendien zuiniger in gebruik).


 • Rustige locatie

Net als mensen, doen katten hun behoefte graag op een rustige plek. Zorg dus dat een bak niet in een looproute staat of andere plek waar vaak iemand langsloopt. En ook niet naast een wasmachine of droger die plots veel herrie kan maken.


 • Voor oudere katten: lage instap en geen kap

Wanneer katten ouder worden kunnen ze (ongemerkt) last krijgen van artrose. Hierdoor wordt het moeilijker om de kattenbak in te stappen en kunnen ze moeite krijgen met hurken. Voor de oudere kat is een kattenbak met lage instap en zonder kap dus de beste optie.


Plassen of sproeien?

Naast bovenstaande problemen, zijn er nog veel meer oorzaken die kunnen leiden tot onzindelijkheid. Om andere oorzaken te vinden, is het goed om te kijken naar de vorm van onzindelijkheid, meestal is dit namelijk al een eerste aanwijzing. Poepen naast de bak zal iedereen herkennen, maar het verschil tussen plassen en sproeien kan soms moeilijk zijn. Vooral bij sproeien kan de zoektocht naar andere oorzaken een stuk ingewikkelder zijn dan bij plassen, dus is het goed om deze twee te kunnen onderscheiden.

Bij plassen gaat een kat meestal zitten en plast op een horizontaal oppervlak met een normale hoeveelheid urine. Bij sproeien blijft een kat staan met de staart omhoog en trappelt daarbij vaak met de achterpoten. De urine komt in kleinere hoeveelheden op een verticaal oppervlak. Verder kunnen zowel katers als poezen sproeien, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Ook is castratie geen garantie tegen sproeien; gecastreerde katten kunnen nog steeds sproeien.


Niet doen

Tot slot is het belangrijk om te weten dat er altijd een reden is waarom uw kat onzindelijk is. Straf uw kat dus nooit! Dit zal het probleem alleen maar verergeren. Verder maakt u plas- en poepplekken het beste schoon met een enzymatisch schoonmaakmiddel zoals biotex of soda. Vermijd het gebruik van azijn en sterk ruikende schoonmaakmiddelen, deze zorgen er juist voor dat uw kat hier vaker zijn behoefte zal doen.


Persoonlijk advies

Bent u al bij de dierenarts geweest en wilt u graag advies op maat om de onzindelijkheid bij uw kat aan te pakken? Neem dan vrijblijvend contact op.


Interesse of een vraag?

mail-white

Neem gerust contact op!