Eén van de meest bekende problemen bij katten is het krabben aan de bank of andere ongewenste plaatsen. Als u hier iets aan wilt doen, is het belangrijk om eerst te begrijpen waarom uw kat dit doet.


Functie

Krabben is een natuurlijk gedrag en kan daarom nooit worden afgeleerd. Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en tijdens het krabben zetten ze hiermee hun geur af. Ook laat het krabben zichtbare markeringen achter en op deze manier markeren ze hun territorium dus dubbelop. Hun eigen geur zorgt er ook voor dat ze zich veilig voelen. Andere functies van het krabben zijn het onderhouden van de nagels en het rekken en strekken van de spieren, maar ook het afreageren van spanning en frustratie.


Geschikte krabplek

Wanneer een kat de behoefte heeft om te krabben zal deze op zoek gaan naar een geschikte krabplek. Als eigenaar hoopt u uiteraard dat dit een krabpaal* zal zijn, maar de kat kan daar anders over denken. Enkele redenen waarom de kat een andere plek kiest dan de krabpaal:
 • Krabpaal is te klein of onstabiel

Een goede krabpaal is hoog genoeg zodat de kat zich volledig kan uitrekken tijdens het krabben. Tevens moet de krabpaal stabiel genoeg zijn zodat deze niet gaat wiebelen of kan omvallen tijdens het krabben, ook niet als de kat er aan gaat hangen!


 • Bekleding van de krabpaal is niet aantrekkelijk

De meeste krabpalen zijn bekleed met sisaltouw en voor de meeste katten zal dit ook aantrekkelijk zijn, maar er zijn ook katten die voorkeur hebben voor karton.


 • Krabrichting is niet optimaal

Sommige katten krabben het liefst verticaal, andere horizontaal. Kijk wat de voorkeur is van uw kat en pas de krabmogelijkheden hierop aan.


 • Krabpaal is weggestopt in een hoek

De plaatsing van de krabpaal is erg belangrijk. Krabplaatsen moeten altijd goed toegankelijk zijn en omdat krabben meerdere functies heeft, is het ook verstandig om meerdere krabpalen te plaatsen. Bij voorkeur staan deze op looproutes en in de buurt van deuren om aan de markeerbehoefte te voldoen. Een krabpaal bij de slaapplek van de kat is ook een aanrader, zodat de kat zich goed kan uitrekken wanneer deze wakker wordt. Als u meerdere katten heeft, is het nog belangrijker om voor voldoende krabmogelijkheden te zorgen.


Zelfs wanneer een krabpaal in principe aantrekkelijk genoeg zou moeten volgens bovenstaande punten, kan de kat alsnog voor een andere plek kiezen. Redenen hiervoor kunnen zijn:
 • Krabpaal was niet aanwezig toen de kat in huis kwam

Wanneer de krabpaal pas is aangeschaft nadat de kat al in huis was, is de kans groot dat de kat zijn oude krabplekken zal blijven gebruiken. Op deze oude krabplekken heeft de kat zijn geur immers al afgezet en daardoor zal de kat telkens naar die plekken teruggaan.


 • De kat krabt om aandacht te krijgen

Als de kat aandacht wilt en krabt op een plek waar u als eigenaar op reageert, dan werkt deze reactie als een beloning (negatieve aandacht is ook aandacht). Hierdoor wordt het gedrag in stand gehouden.Andere krabplek aanleren

Als u wilt dat uw kat gebruik gaat maken van nieuwe krabplekken, zult u deze extra aantrekkelijk moeten maken terwijl u de oude krabplekken onaantrekkelijk maakt. Naast de eerdergenoemde punten voor een geschikte krabpaal, kan de paal extra aantrekkelijk worden gemaakt d.m.v. kattenkruid of valeriaan. Daarnaast kan de paal worden gebruikt tijdens het spelen en de kat er zo naartoe te lokken. Ook is het belangrijk om de kat te belonen wanneer deze de krabpaal gebruikt.

De oude krabplekken kunnen onaantrekkelijk worden gemaakt door ze eerst schoon te maken met Biotex en vervolgens stevig plastic, gladde stof of dubbelzijdig tape te bevestigen. Om de kat te helpen, is het aan te raden om tijdelijk een krabpaal naast de oude plek te zetten totdat de kat volledig is gewend aan het gebruik van de paal. Op dat moment kan de paal geleidelijk naar de gewenste locatie worden verplaatst. Pas wanneer de krabpaal op de uiteindelijke locatie staat en daar succesvol wordt gebruikt, kunt u het plastic/stof/tape verwijderen.


Persoonlijk advies

Wilt u graag advies op maat om het krabprobleem bij u thuis op te lossen? Neem dan vrijblijvend contact op.*Voor het gemak spreek ik hier over krabpalen, maar uiteraard geldt dit ook voor krabplanken en andere krabobjecten.

Interesse of een vraag?

mail-white

Neem gerust contact op!