Wat is gedragstherapie voor katten? Deze vraag krijg ik vaak wanneer ik iemand vertel wat ik doe. In het kort is gedragstherapie het achterhalen van de oorzaak van (probleem)gedrag om vervolgens een advies op maat te geven om het gedragsprobleem op te lossen.

Bij het achterhalen van de oorzaak, wordt er o.a. gekeken naar de natuurlijke behoeftes van een kat om zo de motivatie voor het gedrag beter te begrijpen. Verder wordt er onderzocht wat de invloed is van andere factoren zoals bv. de leefomgeving, socialisatie en ons gedrag als mens in reactie op het (probleem)gedrag. Hoe dit precies in zijn werk gaat, vindt u onder het kopje 'hoe werkt het?'.

Wanneer er een duidelijk beeld is van de oorzaak van het (probleem)gedrag, wordt er een diagnose gesteld en op basis hiervan volgt een advies op maat waar u als eigenaar mee aan de slag kunt. Deze adviezen kunnen uiteenlopen van het neerzetten van een extra kattenbak tot een stap-voor-stap uitgewerkt trainingsplan. Vaak zullen er meerdere adviezen worden geven die gecombineerd het beste resultaat bereiken. Uiteraard zullen alle adviezen worden aangepast op wat voor u het beste haalbaar is.

Belangrijk om te onthouden is dat het uiteindelijke resultaat van de gedragstherapie afhangt van meerdere factoren: deskundigheid van de gedragstherapeut, duur en type van het (probleem)gedrag, mogelijkheden van u als eigenaar en ook uw inzet om de adviezen goed op te volgen.


Wanneer is gedrag eigenlijk een probleem?

Hierbij is het van belang om te realiseren dat gedrag kan worden bekeken vanuit verschillende perspectieven: dat van de eigenaar en dat van de kat. Sommige soorten (probleem)gedrag zijn voor de eigenaar een probleem, maar voor de kat niet. Voor de kat is het in deze gevallen vaak simpelweg een uiting van een natuurlijk behoefte, maar op een voor de eigenaar ongewenste plek. Denk hierbij bv. aan krabben aan de bank of sproeien bij de voordeur (dit wil echter niet zeggen dat deze gedragingen geen andere oorzaak kunnen hebben(!)).

Andersom gebeurt het ook; een eigenaar ziet een gedrag niet als probleem, maar ondertussen lijdt het welzijn van de kat er wel onder. Denk hierbij bv. aan veel verstoppen of veel meer slapen. Helaas zullen deze gevallen echter veel minder snel bij een gedragstherapeut (of dierenarts) terecht komen. Twijfelt u of dit misschien bij uw kat het geval is, neem dan vrijblijvend contact op; voorkomen is beter dan genezen!

Interesse of een vraag?

mail-white

Neem gerust contact op!